Collega Rudy haalt samen met vrijwilligers 3951 kilo afval (!) uit Friese wateren

31-10-2019

Dit jaar was de derde editie van Skjin Wetter (Fries voor ‘schoon water’). Inmiddels is Skjin Wetter een jaarlijks opruimfestijn van het oppervlaktewater in Friesland, gericht op bewustwording rondom de grote hoeveelheid zwerfafval in water en collega Rudy Stelwagen hielp ook dit jaar weer mee.

Derde editie Skjin Wetter

Het eerste jaar betrof het alleen Franeker, waar de lokale kanoclub en duikclub Moby Dick aanwezig waren. Vorig jaar was men al op vier locaties actief en deden ook brandweerkorpsen, duikers, hengelsporters en suppers mee. Dit jaar hebben ze nóg groter uitgepakt: tientallen organisaties waren over zeven verschillende locaties aanwezig.

Vele handen maken licht werk

“Samen met mijn duikvereniging Moby Dick, de Waterscouting, brandweer, suppers, Zeecadetten, Maritieme Academie, Jeugdzorg en vele anderen waren we aanwezig in Harlingen”, vertelt Rudy. “Midden in het centrum van Harlingen staat het water stil, waardoor de waterkwaliteit niet zo goed is. Dat betekent zicht van maximaal 30 centimeter, maar we kwamen tot onze verbazing – naast al het zwerfafval – wel leven tegen op de bodem, zoals de Japanse Wolhandkrab!”

1552 kilo zwerfaval in Harlingen

De duikers hebben in Harlingen twee duiken gemaakt van 75 minuten per keer, met een maximale diepte van drie meter. Wat ze zoal opdoken? “Veel fietsen, bierblikjes en plastic bekers. Maar ook verkeersborden, bielzen, hardhout, bloempotten en zelfs een slijptol. In Harlingen hebben we gezamenlijk 1552 kilo ‘afval’ uit de grachten gehaald en in totaal is er 3951 kilo (!) uit het water getrokken.”

Meer weten over dit mooie initiatief? Klik dan hier.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn