Cryptoware criminelen zien MKB als grootste doelwit

27-05-2016

Besmetting met cryptoware is een actueel probleem. Cryptoware besmet uw computer en zorgt ervoor dat bestanden worden versleuteld (onbruikbaar gemaakt). Als de bestanden eenmaal versleuteld zijn, zijn deze niet meer te herstellen. Alleen de criminelen kunnen uw data herstellen, maar de criminelen vragen geld om de versleuteling ongedaan te maken. Daarbij komt dat de criminelen na betaling lang niet altijd uw data repareren. De criminelen werken vaak vanuit het buitenland en dit maakt opsporing van de daders erg lastig.

 Hoe raakt een computer besmet met cryptoware?

Computers worden op diverse manieren besmet. Veel voorkomende besmettingen komen door veel bezochte webpagina’s of binnenkomende e-mails met hyperlinks of besmette bijlagen. De bijlage ziet er dan bijvoorbeeld uit als een rekening of aanmaning. Tevens is de afzender van de e-mail vaak bij u niet bekend. Aanvallen die vanuit het buitenland worden uitgevoerd zijn vooral gericht op het mkb. De reden hiervan is dat deze bedrijven over voldoende financiële middelen beschikken en direct door willen werken. Zij willen de bedrijfsprocessen op gang houden en willen imago schade beperken. De criminelen weten dat en daardoor wordt er vaak geld over gemaakt naar de criminele organisaties om de data weer te herstellen. De oplichters richten zich in mindere mate op grote bedrijven omdat zij meer geld besteden aan beveiliging en back-up beleid.

Hoe voorkomt u cryptoware of beperkt u de gevolgen?
Een besmetting met cryptoware is te voorkomen door zorgvuldig om te gaan met hyperlinks en attachments. Open alleen een attachment die u voor 100% vertrouwt. Wanneer een computer eenmaal besmet is kunnen er geen maatregelen worden genomen. De enige oplossing is de cryptoware van uw computer te verwijderen. De beschadigde bestanden kunnen niet meer hersteld worden. Herstel is alleen mogelijk door een back-up terug te zetten. Een goed back-up beleid is dus cruciaal om blijvende data schade tegen te gaan.

Tips van Accent voor cryptoware

  • Maak regelmatig een back-up
  • Test het terugzetten van een back-up *
  • Laat een security audit uitvoeren (preventie)
  • Download geen bestanden vanuit een privé e-mail account
  • Doe aangifte bij de politie (de politie kan dan meten hoe groot dit probleem is)

* Voor relaties van Accent die vanuit ons datacenter werken wordt automatisch periodiek een back-up getest

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn