Cyber Security Week | Accent geeft drie security tips!

03-10-2018

Week 40 is de ‘Cyber Security Week’. Om precies te zijn is deze week van 2-5 oktober. Daar zitten we nu dus middenin. Deze week staat in het teken van – zoals de naam al zegt – cyber security. In de breedste zin van het woord. In Den Haag geven ze de komende dagen gehoor aan dit thema middels verschillende events.

Wij schreven al vaker blogs over cyber security; bijvoorbeeld over de GDPR of we gaven 5 tips om mobiel veilig te werken. In dit blog willen we je graag meer vertellen over het veilig omgaan met mobiele werkplekken en wachtwoorden. Want digitale veiligheid is altijd belangrijk, niet alleen deze week. We geven je drie tips!

1. Bewaak het wachtwoordenbeleid

Als onderneming en mens worden we steeds slimmer, maar ook kwetsbaarder. De cybercrimineel ligt immers altijd op de loer. Met een goed wachtwoordbeleid ben je de cybercrimineel een stap voor. Let dus op dat je niet voor alle bedrijfsapplicaties hetzelfde wachtwoord gebruikt en deze nooit vernieuwd, want dat brengt risico’s met zich mee.

Vaak denkt men dat een complex wachtwoord nodig is voor extra veiligheid. Niets is minder waar. Cybercriminelen gebruiken hier software voor en deze heeft vaak moeite met de lengte van het wachtwoord, niet de complexiteit. Kies daarom voor een wachtwoord dat én complex is én vele karakters heeft. En wist je dat je ook spaties kunt gebruiken in je wachtwoord? Maak van een wachtwoord een ‘wachtzin’. Deze mogelijkheid wordt vaak vergeten en maakt het wachtwoord moeilijker te kraken.

2. Log veilig in met Two Factor Authentication

Nu heb je dat veilige wachtwoord, maar hoe weet je zeker dat je op je mobiele werkplek – thuis, bij de klant of gewoon in de flexruimte op kantoor – veilig inlogt? Two Factor Authentication (2FA) kan je hierbij helpen. Met dit systeem behoud je het gebruikelijke wachtwoord en gebruikersnaam, maar er komt een tweede stap bij: een extra authenticatie die een pushbericht naar je mobiele telefoon verstuurd. Deze bevat een tijdelijke code waarmee je veilig inlogt. Stel dat de cybercrimineel jouw inloggegevens heeft, dan moet hij ook toegang hebben tot de code op jouw telefoon en dát is gelukkig (bijna) nooit het geval.

3. Controleer je browser

Veilig inloggen hebben we nu onder de knie. Waar kun je nog meer op letten? Bijvoorbeeld de adresbalk van je webbrowser. Staat daar een slotje in, dan betekent dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Verstuur je bijvoorbeeld je bankgegevens, dan is dat wel zo fijn! De cybercrimineel kan hier niet zomaar informatie onderscheppen.

Veilige websites zijn ook te herkennen aan ‘https://www.accent.nl’. Let op dat na de https:// het volledige domein volgt. Cybercriminelen zijn zo slim om bijvoorbeeld een letter of extensie te vervangen, waardoor je in een vluchtige blik denkt op de juiste site te zijn. Bijvoorbeeld: http://www.accent.net lijkt veilig, maar is vanwege .net niet correct en kan dus een onveilige site betreffen. Kijk daarom altijd goed of het webadres juist is opgebouwd, voordat je persoonlijke gegevens deelt.

Wil je meer weten over hoe een hacker te werk gaat? Op de website www.laatjeniethackmaken.nl vertellen zes anonieme hackers over hoe je jezelf beschermt. Heb je hier nog vragen over of wil je weten of het wel goed zit met de cyber security van jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je graag meer.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn