Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”

27-01-2023

Stadsschouwburg De Harmonie is al jaren een begrip in Leeuwarden en de omgeving. Jaarlijks vinden hier 300 voorstellingen plaats: van toneel en cabaret tot muziek en dans. De schouwburg behoort tot de vijf grootste theaters van ons land én vervult hiermee een belangrijke, maatschappelijke rol. Accent draagt hier als trouwe sponsor al jaren aan bij. Directeur Marijke van der Woude en Hoofd Programmering Jelle van der Meulen vertellen over deze rol én waarom sponsoren hierin onmisbaar zijn.  
 
Waarom kunst en cultuur én specifiek het theater zo belangrijk zijn? Marijke: “Wanneer je tijdens een voorstelling iets moois meemaakt, geeft dit extra dimensie aan je leven. Je leert iets, het prikkelt je fantasie of je wordt erdoor geraakt. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen doorgaans met theater, muziek en kunst in aanraking komt. Van jong tot oud.”  

Jelle vult aan: “Als schouwburg willen we daarom de verbinding tussen onze programmering en ons publiek maken. Dit doen we door de dialoog te starten. We gaan in gesprek met onze bezoekers, evalueren en passen hier ons programma op aan. Voor dat maatwerk zijn we financieel afhankelijk van bepaalde factoren, zoals onze sponsoren.”

Publiek verbinden aan programma 

Accent is al jaren sponsor van de schouwburg. Vorig jaar zochten ze naar een verdieping van de sponsorrelatie: een gezamenlijk doel om impact te maken. Marijke: “Samen kwamen we op het idee om ons theater toegankelijker te maken voor jonge kinderen, van nul tot twaalf jaar. In deze levensfase is het ontzettend belangrijk om de creativiteit en de fantasie te stimuleren. Hier wilden we op inspelen met een bijzonder programma in de herfstvakantie. Een festival waarbij kinderen de ruimte krijgen om te fantaseren en verder te kijken dan de horizon.” 
 
En zo was de eerste editie van het vierdaagse jeugdtheaterfestival Het Avontuur geboren. “We hebben er iets bijzonders van gemaakt”, lacht Marijke. “Het programma is heel goed doordacht, met voorstellingen waar de verbeelding tot leven komt door licht, geluid of interactie. Vaak zonder woorden, maar met beelden en impulsen. Zo hadden we Pareidolia, van een Chileens-Spaans theatergezelschap. Een humoristische voorstelling waarin niets was wat het lijkt: een jas die een zanger wordt of een tutu wordt plots een struisvogel.”

Schouwburg De Harmonie

Omarmd door het publiek 

Jelle vervolgt: “Het festival werd omarmd door de bezoekers. Op de laatste dag waren álle kaarten uitverkocht, daar zijn we ontzettend trots op! En zo zie je maar wat mond-tot-mondreclame doet. We zijn erg blij met deze financiële ondersteuning van Accent. Het geeft namelijk kleur aan onze programmering. We konden een prachtig programma samenstellen, maar ook de kaartprijzen laag houden: elke voorstelling kostte € 5,- of € 7,50. Door de lage prijzen was het festival toegankelijk voor een groot en nieuw publiek.”  
 
Na de succesvolle eerste editie, staat de volgende alweer in de agenda. Marijke: “Ik vind dat kunst en cultuur positiviteit moet brengen in onze samenleving. Dat is waar de Harmonie voor gaat: dialogen openen en verbinding zoeken met elkaar. Initiatieven als het jeugdtheaterfestival dragen hieraan bij. En onze sponsoren zijn hierbij onmisbaar.”  
 
De volgende editie wordt gehouden van 26 tot en met 29 oktober 2023.  
Houd de website van De Harmonie in de gaten.  

 

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Servicedesk Medewerker en ICT Specialist Maikel de Valk
Gewoon Maikel
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn