Tegenwoordig is iedereen bekend met glasvezel. Grote kans dat je er wel eens mee in aanraking gekomen bent: thuis, of op kantoor. Toch staan we niet elke dag stil bij de werking en het gemak van een glasvezelverbinding. Dát we het nodig hebben, is wel duidelijk. Dat we niet meer zonder kunnen, merken we soms ook. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en welke slimme technieken gebruikt deze internetverbinding?
Daarover vertellen we je alles in dit artikel. Dus: wil je weten waarom zo’n verbinding nou zo handig is? Heb jij nog géén glasvezelverbinding en wil je meer weten over deze optie? Of is glasvezel op jouw locatie niet mogelijk en ben je benieuwd naar de alternatieven? Lees dan snel verder!
De ins en outs van een glasvezelverbinding
De naam zegt het al, een glasvezelverbinding bestaat uit een kabel van vezels die gemaakt zijn van glas. De techniek werd ontwikkeld in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Via de kabel verstuur je data door middel van lichtsignalen, wat een stuk sneller gaat dan bijvoorbeeld stroomsignalen. Dit laserlicht knippert razendsnel aan en uit om jouw data te versturen.
Hoe snel het lichtje knippert, bepaalt hoe snel jouw verbinding is: met glasvezel kun je snelheden tot wel tweeduizend Mbps (megabit per seconde) behalen! Eén glasvezeldraad kan wel achtduizend gigabyte aan informatie verzenden. Om je een beeld te geven, dat zijn vijfmiljoen foto’s of viermiljard FaceTime-gesprekken.
Een glasvezelverbinding aanleggen
Om een glasvezelverbinding te realiseren op jouw woon- of werkadres, moet er wel een Pop zijn: een Point of Presence. Dit wil zeggen dat er een glasvezelaansluiting dicht bij het adres is. Vervolgens wordt de glasvezel aangelegd in iedere straat, óf ontstaat er een verbinding voor een industrieterrein. Zo realiseren wij bijvoorbeeld glasvezel op verschillende industrieterreinen in Friesland, waaronder het Businesspark Leeuwarden.
Daarna leg je pas per huis of pand een glasvezelverbinding aan. De monteur installeert dan een glasvezelaansluitpunt in de meterkast. Vervolgens hoef je alleen nog een glasvezelpakket aan te schaffen en dan is jouw supersnelle internet gebruiksklaar!
Alternatieve internetverbindingen
Woon of werk jij op een locatie waar een glasvezelverbinding geen optie is? Dan bestaan er een hoop alternatieven, zoals een satelliet-, ADSL- of kabelverbinding. We leggen elk van deze opties kort voor je uit.
Een satellietverbinding
Een satellietverbinding werkt, zoals de naam al doet vermoeden, via een satelliet en schotel. Zo’n schotel is alleen wel groot en daardoor onhandig om te installeren. Ook heb je voor deze verbinding een aangepaste modem nodig. Verder is een satellietverbinding trager dan een glasvezelverbinding en ligt de round-trip snelheid rond de 20 Mbps.
Wel ben je met deze schotel gelijk klaar en hoef je geen rekening te houden met de aanleg, zoals bij een bekabelde verbinding. Dus woon jij op een afgelegen plaats of ben jij een mobiele internetgebruiker? Dan kan een satellietverbinding dé oplossing zijn voor jou.
[Tip] Ben jij geïnteresseerd in een satellietverbinding? Lees dan zeker dit artikel over de moderne StarLink satellietverbinding!
Een ADSL-verbinding
Misschien ken je hem nog wel: de internetverbinding via de telefoonlijn. Deze (asymmetrical) digital subscriber line, oftewel (A)DSL, is gedateerd én vrij traag. De uploadsnelheid ligt rond de één Mbps, de downloadsnelheid rond de acht Mbps. Daarbij wordt deze verbinding lager wanneer je verder dan vier kilometer bent verwijderd van de wijkcentrale.
Een kabelverbinding
Als laatste alternatief is er nog de ondergrondse kabelverbinding. Dit internet is aanzienlijk sneller dan een ADSL-verbinding en komt zelfs in de buurt van een glasvezelverbinding: de kabelverbinding kan tot wel 1000 Mbps versturen en ontvangen. Daarbij geldt wel: hoe hoger de snelheid, hoe duurder het pakket.
Een glasvezelverbinding: iets voor jou?
Wordt er binnenkort een glasvezelaansluiting gerealiseerd bij jouw kantoorpand? En heb jij een ICT-partner nodig om jouw glasvezelverbinding aan te sluiten? Neem dan zeker eens contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.