Eén jaar thuiswerken: dit zijn nog altijd actuele securityrisico’s

22-04-2021

Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat we massaal van de ene op de andere dag vanuit huis moesten werken. En terwijl werkgevers en werknemers hier misschien niet altijd even blij mee waren, waren cybercriminelen dat juist wel. De ene na de andere aanval werd gepleegd. Des te belangrijker om hier nogmaals aandacht aan te besteden, dus in dit artikel geven we je een aantal tips hoe je je thuiswerkplek efficiënt én veilig inricht!

Voorbereid op de toekomst
De manier waarop we werken is voorgoed veranderd. Dus wie nog steeds denkt dat het thuiswerken tijdelijk is, heeft het goed mis. Langzaamaan zien steeds meer bedrijven de voordelen van een combinatie tussen thuis en kantoor, waarbij thuis de productieve plek is en kantoor de sociale hub. Maar om productief én veilig thuis te kunnen werken, moet er natuurlijk wel een en ander slim ingericht en afgestemd worden. Zo voorkom je dat je onderdeel wordt van de stijging van maar liefst 558% in het aantal aanvallen van hackers op thuiswerksystemen.

1: Bied een gestandaardiseerde werkplek
Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je controle houdt over al je bedrijfsapplicaties en -informatie en dat deze niet in verkeerde handen terechtkomen. Zorg er daarom voor dat je medewerkers altijd in een beveiligde thuiswerkomgeving kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Accent Workspace365 of een andere Cloud-omgeving die toegang geeft tot alle systemen en voldoet aan de door jou gestelde eisen. Zo weet je zeker dat alleen jouw medewerker in de omgeving kan werken en voorkom je dat bijvoorbeeld een familielid even achter de laptop kruipt en net iets verkeerds aanklikt, waardoor hackers toegang krijgen tot al je bedrijfsgegevens.

2: Gebruik altijd een VPN-netwerk, sterke wachtwoorden én multi-factor authenticatie
Als medewerkers in online applicaties werken, wordt er constant informatie verzonden. Stel dat een hacker toegang krijgt tot de verbinding waarop gewerkt wordt, dan heeft hij in principe direct toegang tot al deze informatie. Maak daarom gebruik van een VPN-verbinding, waarmee de data wordt versleuteld en bijvoorbeeld ook de thuiswerklocatie wordt verborgen. We helpen je graag bij het maken van een goede keuze voor een bepaald VPN-abonnement.

Daarnaast kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: gebruik sterke, lange wachtwoorden met veel tekens, varieer voldoende en gebruik een handige tool zoals Bitwarden om ze veilig op te slaan. Schakel daarnaast een tweetrapsbeveiliging (multi-factor authenticatie) in, waarmee je na de invoering van je wachtwoord gebruikmaakt van een tweede middel om je te identificeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sms met een code die je ontvangt op een door jou ingesteld telefoonnummer of een mobiele authenticatie app. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar we zien het nog regelmatig voorbijkomen dat medewerkers jarenlang hetzelfde wachtwoord gebruiken of deze zelfs opslaan in een notitie in hun telefoon.

3: Maak phishingmail herkenbaar
Sinds het coronavirus is het aantal phishingmails enorm gestegen. Zorg er daarom voor dat al je medewerkers deze valse e-mails herkennen. Houd als leidinggevende actuele phishingmails in de gaten en stuur deze rond als voorbeeld en verduidelijking. Adviseer collega’s om nooit zomaar op links te klikken of bijlagen te openen en juist altijd de afzender te controleren. Zorg ervoor dat zij bij een vast persoon of vaste afdeling terechtkunnen met vragen of opmerkingen. Daarnaast kan een interne awareness presentatie of phishingcampagne bijdragen aan de interne kennis en beveiliging, we helpen je graag bij het opzetten hiervan.

Ook een efficiënte en veilige thuiswerkplek?
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer handige tips rondom een efficiënte en veilige thuiswerkplek. En vergeet ook het comfort niet, daarmee voorkom je uiteindelijk een stijging in het ziekteverzuim door bijvoorbeeld rug- en nekklachten.

Wil je liever stap voor stap begeleid worden bij het inrichten van een slimme thuiswerkinfrastructuur? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn