Een StarLink internetverbinding aan boord van De Hollander

24-11-2022

Veel Nederlandse gemeenten vangen vluchtelingen op, maar in Franeker doen ze dit wel op een hele bijzondere manier. Het schip De Hollander biedt hier onderdak aan 70 vluchtelingen. Natuurlijk kan wifi niet ontbreken, zodat mensen kunnen werken, leren en ontspannen. Maar, op een boot is een glasvezelaansluiting geen optie. Dus gingen we aan de slag met een creatieve oplossing!  

En creatief, dat is Rick van Oosterhout! Wat zijn bijzondere oplossing was voor de uitdaging van De Hollander? Daar vertelt hij alles over in dit interview. 

Wifi voor 70 man 

Waarschijnlijk heb je thuis een wifi-connectie via een glasvezelkabel. Dat is handig en snel, maar op een boot geen optie. Rick vertelt: “Het eerste idee was om te werken met simkaarten. Dan kun je redelijke snelheden halen. Maar wanneer 70 mensen tegelijk op het internet willen, merk je al snel dat dat niet vlekkeloos verloopt. Toen dacht ik aan een StarLink satellietverbinding. Ik had er al positieve dingen over gehoord en vond het een interessante optie.” 

Van telefoon- naar internetverbinding 

StarLink is opgezet door het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX. Maar wat is het en hoe werkt het nu eigenlijk? Rick: “Boven ons in het heelal hangen zo’n 2300 SpaceX satellieten waar StarLink gebruik van maakt. Uiteindelijk wil het bedrijf zo’n 42.000 satellieten lanceren. Het bijzondere aan deze satellieten is dat ze een stuk minder hoog hangen dan andere satellieten, waardoor het internet via de SpaceX satellieten een stuk sneller is dan traditioneel internet via een satelliet. 

Wel zit er een limiet aan de snelheid die je met zo’n verbinding behaalt. Hangt er een flinke onweersbui in de lucht, dan zul je dit zeker merken in de internetsnelheid. Glasvezel blijft sneller, maar wanneer dat geen optie is, biedt StarLink een mooie uitkomst.” 

StarLink Maritime & StarLink RV 

Omdat je met StarLink niet gebonden bent aan de ontvangst van een telefoonprovider, zoals met 4G, biedt het een oplossing voor vele remote locaties. Wel ben je ook dan nog steeds plaatsgebonden.  

Rick legt uit: “Met StarLink ben je gebonden aan een set coördinaten. Op deze coördinaten kun jij verbinden met de satellieten, waardoor je een internetverbinding hebt. We kunnen deze coördinaten altijd aanpassen, maar je kunt dus niet gebruik maken van het internet terwijl je je verplaatst. Daarvoor is nu StarLink Maritime uitgebracht. Een stuk duurder, maar dan kun je wel overal ongelimiteerd internetten. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken veel vrachtschepen op de oceaan deze satellietverbinding. Ook is er StarLink RV, die je op een camper of auto kunt monteren. Ook deze schotel kun je gebruiken terwijl je in beweging bent.” 

Uitdagende installatie 

Om zo’n satellietverbinding tot stand te brengen heb je wel een satellietschotel nodig. “Veel mensen verwachten een enorme schotel, zoals je vroeger nog wel eens op de daken zag. Ze zijn dan verbaasd wanneer ze de kleine vierkante ontvanger van StarLink zien”, vertelt Rick. 

Toch was de installatie van de schotel nog een behoorlijk project. “Omdat de boot eigendom is van de rederij, mochten wij hier niet op boren. We moesten dus een constructie bedenken om die schotel stevig neer te zetten. Uiteindelijk heb ik hier een soort industriële parasolvoet voor gebruikt, die ik heb verzwaard.”  

Of de schotel ook tegen slecht weer kan? “Wegwaaien zal hij niet, hij heeft al menig storm doorstaan in de afgelopen weken. Ook heeft hij een ingebouwde verwarming, waardoor eventuele sneeuw geen obstakel vormt. De verbinding wordt inmiddels al een maand gebruikt en het werkt zonder problemen!” 

Ook een StarLink verbinding? 

Ben jij niet tevreden over de snelheid van jouw glasvezelverbinding? Dan biedt StarLink wellicht een mooie uitkomst. “Je betaalt eenmalige installatiekosten maar de maandelijkse kosten zijn gelijk aan die van een premium glasvezelverbinding. En met een StarLink satellietverbinding kun je dus, waar je maar bent, gebruik maken van het internet. Het enige wat wij daarvoor nodig hebben, zijn je coördinaten. Klanten kunnen de schotel overigens niet zomaar verplaatsen, dan komen de coördinaten niet meer overheen. Wij beheren dit voor onze klanten.”  

Nieuwsgierig naar de opties voor een StarLink verbinding? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. 

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn