Gewoon Joost

24-05-2022

Sommige mensen zien ICT als ingewikkeld en een noodzakelijk kwaad. Maar onze collega Joost Eizema niet. Voor hem kan een technische vraag niet complex genoeg zijn. Hoe lastiger, hoe beter. Want dat is juist de uitdaging. Dát zijn de vraagstukken waarvan hij iets leert en waardoor hij zichzelf kan ontwikkelen. Precies daarom zijn wij zo blij dat hij sinds september 2021 bij ons hoort! Hoog tijd om Joost uitgebreid aan je voor te stellen. 

Jeugdprojectjes

Dat Joost ICT-specialist werd, was voor niemand een verrassing. Zeker niet voor zijn ouders. Die konden tijdens zijn jeugd namelijk regelmatig niet bellen, omdat hij de telefoonlijn bezet hield. Joost: “Haha, dit klopt. Samen met een jeugdvriend runde ik een bulletin board-systeem (BBS): de voorloper van het internet. Mensen belden dan bij ons in op een modem, waarna ze konden surfen op het web. Het beheer hiervan was voor ons gewoon een hobby, de belkosten gingen natuurlijk naar KPN. Maar onze telefoonlijn was wel continu bezet ja. 

Tijdens de basisschoolperiode was ik ook al veel bezig met programmeren. Destijds nog in de programmeertaal BASIC. Toen mijn ouders eenmaal een computer kochten, deed ik niks anders meer. Ik was altijd bezig met techniek, zoals codes bewerken van bestaande programma’s. Gewoon uitproberen en ontdekken wat er allemaal mogelijk was. Dat vond ik van jongs af aan al interessant.” 

Netwerkbeheer

“Ik heb echt van een hobby mijn werk gemaakt. Nadat ik met twee vingers in mijn neus een IT-opleiding afrondde, ging ik rond mijn achttiende al aan het werk bij mijn stagebedrijf. Hier hield ik mij bezig met webscripting, databases, CMS-systemen en webhosting. En bij een ander bedrijf was ik verantwoordelijk voor de telefonie en het netwerkbeheer. 

Die kennis komt nog steeds van pas, want bij Accent focus ik mij voornamelijk op netwerkbeheer. Het telefoniegedeelte laat ik een beetje los. Natuurlijk ondersteun ik deze afdeling wel, want bij VoIP-telefonie heb je bijvoorbeeld ook een goed netwerk nodig. Het is dus sowieso met elkaar verbonden, maar mijn interesse ligt op dit moment bij netwerken.” 

Beveiliging en redundantie

Joost vertelt dat hij op het gebied van netwerkbeheer echt wordt uitgedaagd. “Dit gebeurt voornamelijk op twee gebieden: beveiliging én redundantie. Deze elementen moeten altijd bovenaan je prioriteitenlijstje staan wanneer je een netwerk aanlegt. Zo wil (en moet) ik bijvoorbeeld álles weten van Next Generation Firewalls, die continu in de gaten houden wat voor informatie of software bij een organisatie naar binnen of buiten gaat. 

Daarnaast verdiep ik mij voortdurend in redundante internetverbindingen. Dit wil je als ondernemer écht hebben en is elke euro waard. Het betekent namelijk dat als je verbinding wegvalt, je automatisch overgaat op 4G als back-up. Zónder daar iets van te merken. Heb je dit niet? Dan kan zo’n storing je soms behoorlijk wat geld kosten, bijvoorbeeld omdat je business stilligt.” 

Teamwork

“Ik ben me steeds meer aan het specialiseren in deze twee IT-gebieden. Hierin word ik gelukkig ook erg vrijgelaten. Überhaupt is Accent als werkgever zeer flexibel. Zolang ik mijn uren draai, is het gewoon goed. Waar en wanneer ik dat doe, bepaal ik helemaal zelf. Zo lees ik in de avonduren veel op forums en websites van leveranciers. Dan bekijk ik bijvoorbeeld (versies van) nieuwe producten of actuele beveiligingslekken. Ik wil altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. 

Ik ben namelijk van A tot Z betrokken bij het proces rondom netwerkbeheer. Hier komt best veel bij kijken. Sowieso natuurlijk een router met daarachter switches, maar denk bijvoorbeeld ook aan de verbinding en wifi-zenders, een 4G back-up en de beveiliging. Uiteraard doe ik dit samen met collega’s. Bij Accent hoef ik maar iemand te bellen en het wordt geregeld. Echt teamwork!” 

Vrije tijd

“Veel collega’s hebben een eigen specialisatie, dat werkt erg fijn. Daarnaast ben ik blij dat Accent een platte organisatie is. Bij ons vind je niet veel managers of trage processen, waardoor we snel kunnen schakelen. En waardoor ik mij kan focussen op belangrijke zaken, zoals het oplossen van complexe problemen. Dit vind ik het allerleukste om te doen. Analyseren en oplossen. En daar dan weer van leren. Zo maak ik veel gebruik van Wireshark, waarmee je datapakketten stuk voor stuk kunt uitlezen. 

Natuurlijk ben ik niet áltijd aan het werk. Dus als ik de vrijheid heb, benut ik die maximaal. Zo breng ik mijn tijd graag door met mijn vriendin en twee kinderen: een zoontje van vier en dochtertje van één jaar. We wonen in Leeuwarden, waar ik altijd de thuiswedstrijd van SC Cambuur bijwoon en regelmatig wielren. Mijn wielrenkleding heb ik zelfs van Accent gekregen!” 

Solliciteren?

Wil jij ook werken bij een werkgever die zich écht betrokken voelt? En waar je alle ruimte krijgt om je te specialiseren in iets waar je energie van krijgt? Check dan vooral even onze vacatures

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn