Gewoon Josef

08-09-2021

Sommigen dromen ervan, anderen doen het gewoon. Collega Josef Hermes valt onder de tweede categorie. Hij maakte het beste van het verplicht op afstand werken en vertrok voor tweeënhalve maand naar Zanzibar, Tanzania. Hoe hij dit heeft ervaren? En wat voor hem de voor- en nadelen waren aan werken – vanaf de andere kant van de wereld – voor ons ICT-bedrijf in Sneek? Dat kan hij je natuurlijk het beste zelf vertellen.

Microsoft 365 consultant

Bijna één jaar werkt Josef bij ons als Microsoft 365 consultant. Josef: “Ik help onze klanten met het beheer van hun Microsoft 365-omgeving, met name voor de applicaties Microsoft Teams, SharePoint en Power BI. Steeds meer bedrijven werken in de cloud met een Microsoft 365-pakket. En omdat dit een breed product is, heb je best wat kennis nodig om het écht goed te kunnen beheren. Er zijn bijvoorbeeld dagelijks updates met wijzigingen, nieuwe functionaliteiten of veiligheidsoptimalisaties. Ik help onze klanten wanneer zo’n update impact op hun organisatie heeft.

Omdat elke klant zijn eigen ICT-omgeving heeft, is elke vraag anders. Het is een mooie uitdaging om die dan toch goed en snel te beantwoorden. Hiervoor werkte ik overigens bij een ander ICT-bedrijf, waar ik mijn huidige collega Michelle Wong van ken. Zij is ook Microsoft 365 consultant en vertelde al eerder over de applicatie Power Automate, waarmee steeds meer bedrijven hun processen automatiseren. Via haar ben ik bij Accent terechtgekomen en dat bevalt nog steeds erg goed.”

Alleen goed internet is al voldoende

Eén van de voordelen aan zijn werk als ICT-professional vindt Josef dat hij in principe overal kan werken. “Ik had al langer het idee om voor enige tijd op een andere plek te werken. En na maandenlang thuiswerken vanwege de pandemie, begonnen de muren wel een beetje op mij af te komen. Tót mijn vriendin en ik op een gegeven moment realiseerden dat we beiden een zeer flexibele baan hebben. Een functie waarin we kunnen werken vanaf waar dan ook.

En dus gingen we op onderzoek uit. Op zoek naar een fijne bestemming, met goede internetverbinding én een vergelijkbare tijdzone met Nederland. Eerst keken we relatief dicht bij huis, zoals Portugal en Griekenland, maar na een min of meer humoristische suggestie vanuit haar ouders, werd het Zanzibar. Voor lange tijd werken op een idyllisch eiland van Tanzania, dat leek ons wel wat.”

Zanzibar here we come!

In goed overleg hakte Josef de knoop door. Hij en zijn vriendin boekten een ticket naar de oostkust van Afrika. “Accent reageerde eigenlijk heel fijn. Zolang ik maar regelde dat ik goed bereikbaar was, mijn productiviteit stabiel bleef én het zowel online als offline veilig was, vonden ze het prima. En in de periode daar had ik natuurlijk regelmatig contact met klanten, gewoon zoals altijd. Ook zij reageerden fijn, ze vonden het alleen maar leuk en waren benieuwd hoe ik het had. Ik heb ook gewoon een online training gegeven aan een klant, die maakt het niet uit of ik op dat moment om de hoek zit of op Zanzibar.”

Liever een goede werkplek, dan zand en lawaai

Josef huurde een ruim appartement in een klein dorpje genaamd Paje, getipt door een vriend die hier ooit als kitesurfinstructeur werkte. “We namen een volwaardige werkplekinrichting mee: een extra monitor, toetsenbord, laptopstandaard, noem het maar op. Dit raad ik iedereen met dezelfde plannen van harte aan. Een goede werkplek is onmisbaar. Van tevoren fantaseer je natuurlijk over werken op een wit strand of vanuit een gezellig cafeetje. Maar in de realiteit doe je dit slechts af en toe een uurtje, daarna verlang je weer naar een fijne plek zonder zand of lawaai.

Verder ging het werken vanaf Zanzibar eigenlijk erg soepel. Het eiland heeft ook maar één uur tijdsverschil met Nederland, dus de communicatie met collega’s en klanten ging net zo vlot als thuis. Soms begon ik mijn werkdag wat eerder, zodat ik in de namiddag kon kitesurfen of relaxen aan het strand. De vrijheid die het gaf was heerlijk. Het voelt als een minivakantie, ook al ben je gewoon aan het werk. Vaak werkte ik zelfs iets langer dan normaal, omdat de internetverbinding af en toe toch wegviel. Dit was soms een uitdaging, maar met een beetje flexibiliteit ook geen ramp.

Daarnaast gebruiken we bij Accent VolP-telefonie: bellen via het internet. Hierdoor bel je altijd uit met een gewenst telefoonnummer, waar je ook bent. Dus wanneer ik een klant of collega opbelde, kreeg hij of zij gewoon het telefoonnummer van Accent te zien. Dat voorkomt verwarring!”

Extra securitymaatregelen

Werken vanuit een ander land vraagt wel om extra scherpte op security. “Ik had mijn beveiliging natuurlijk altijd al goed geregeld. Maar toen ik vanaf Zanzibar werkte, was ik hier wel nóg scherper op. Zo zorgde ik dat ik écht áltijd via de VPN-verbinding van Accent werkte. Zodat ik zeker wist dat het hele netwerkverkeer, tot aan Sneek toe, was versleuteld. Maar ook over fysieke veiligheid dacht ik goed na. Wanneer de schoonmaakster in het appartement langskwam, zorgde ik ervoor dat al mijn apparaten goed gelockt waren. In de huidige wereld vol cybercriminaliteit gaat veiligheid tenslotte voor alles!”

Op afstand werken

Werken jouw medewerkers veel op afstand? Thuis of in het buitenland? Zorg dan in ieder geval voor goede endpoint security. Hiermee voorkom je dat cybercriminelen – via apparaten van medewerkers – toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk of applicaties. Laat je dit liever aan een expert over? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag!

Collega Josef Hermes werkte lange tijd remote vanaf Zanzibar.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn