Gewoon Richard

22-06-2022

Van een team in India aansturen, naar samenwerken met collega’s bij je om de hoek in Sneek. ICT-professional Richard Wesseling zag er de voordelen wel van in. En dus startte hij in 2018 met een nieuwe baan bij ons, in het voor hem vertrouwde Friesland. Waarom hij die switch precies maakte? En wat hij allemaal doet op het gebied van e-mail en Microsoft 365? Dat lees je in dit interview! 

Collega’s in levenden lijve 

Samenwerken op afstand is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Maar dit heeft ook een keerzijde. Medewerkers binnen internationale bedrijven werken soms jarenlang aan hetzelfde project, zonder elkaar ooit fysiek te zien. Het maakt het werk flexibeler, maar niet per se leuker. Dus na vijftien jaar op afstand te werken met collega’s in het buitenland, besloot Richard dat het tijd was voor iets nieuws. 

Richard vertelt: “Ik kreeg steeds meer de behoefte om over te stappen naar een kleiner bedrijf. En ik ben altijd in Friesland blijven wonen, dat is gewoon mijn thuis. Dus met een functie bij Accent sloeg ik twee vliegen in één klap. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van mijn beslissing.

Accent is een organisatie met een hele platte structuur. Natuurlijk zijn er wel directieleden, maar die staan zelf ook met de voeten in de klei. Zij zijn ook gewoon onderdeel van projecten en weten hierdoor precies wat er allemaal speelt. Er zijn korte lijnen en collega’s kan ik elke dag in levenden lijve ontmoeten. Dit vergroot mijn werkplezier enorm.” 

Beroepsmilitair verbindingsdienst 

Richards passie voor ICT begon overigens al veel eerder. Zo is hij acht jaar lang beroepsmilitair geweest in de verbindingsdienst. Hier maakte hij voor het eerst kennis met computers. “Ik was instructeur en leidde dienstplichtigen op in de verbindingsdienst. Als team zorgden we ervoor dat er in tijden van oorlog altijd communicatieverbindingen waren tussen diverse eenheden. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk allemaal met moderne satellieten en mobiele telefoons. 

Maar destijds moesten die mobiele verbindingen nog gecreëerd worden. Een behoorlijke verantwoordelijkheid, ook al werkte ik hier gelukkig alleen in vredestijd. Dit was voor mij in ieder geval de periode dat ik mijn interesse voor ICT ontdekte. Daarna heb ik nog een tijdje in de detailhandel gewerkt en later ben ik via een ex-collega van defensie in de ICT terechtgekomen.” 

Expert in e-mail 

“Mijn expertise in de ICT ligt op het gebied van e-mail, en alles daaromheen. Hierop focus ik mij al vanaf het begin van mijn carrière. Inclusief Microsoft 365-omgevingen. Zo begeleid ik migraties van lokale e-mailomgevingen naar de cloud van Microsoft 365. Ik creëer de nieuwe omgeving en zorg dat alle data een-op-een wordt overgezet, zodat klanten zonder problemen kunnen doorwerken. 

Voor het overzetten van data vanuit elke willekeurige bronomgeving naar Microsoft 365 introduceerde ik een handige tool binnen Accent. Hierin maak ik collega’s ook zoveel mogelijk wegwijs, zodat die specifieke kennis bij meerdere personen ligt. Ik wil tenslotte ook weleens met vakantie, haha.” 

Microsoft 365

Binnen Accent beheren we Microsoft 365-omgevingen van klanten met tientallen tot duizenden medewerkers. Dus bij grotere organisaties komt heel wat kijken om al die gebruikers door te kunnen laten werken tijdens een migratie. “Ons doel is altijd dat iemand die inlogt op een nieuwe omgeving níét merkt dat deze is verplaatst. Alles moet functioneren en eruitzien zoals hij of zij dat gewend is. Denk hierbij aan afspraken in agenda’s, contactpersonen en ongelezen e-mails die exact overeenkomen met de oude omgeving. 

De werkzaamheden hieromheen zijn het overigens dubbel en dwars waard. Bij een lokaal e-mailsysteem loop je namelijk enorme risico’s als dit kapot gaat. Terwijl binnen Microsoft 365 alles ‘high available’ is. Microsoft heeft namelijk een uptime van 99,99999%. Dit betekent dat het bedrijf garandeert dat het e-mailsysteem altijd voor 99,99999% beschikbaar is. De kans dát er iets stuk gaat, is veel kleiner en áls dit dan toch gebeurt, merk je daar als gebruiker niets van. De omgeving is veel betrouwbaarder en bereikbaar vanaf elke locatie en ieder device. 

Ook maakt een e-mailsysteem in de cloud allerlei handige integraties mogelijk. Denk hierbij aan een koppeling tussen je e-mail en Microsoft Teams of SharePoint. Hierdoor worden bijlagen in e-mails bijvoorbeeld automatisch opgeslagen in je Microsoft 365-omgeving en staan vergaderverzoeken automatisch in Teams. Daarnaast zit twee-factor-authenticatie standaard geïntegreerd. Dit betekent dat wij eenvoudig een extra beveiliging tijdens het inloggen kunnen instellen.” 

E-mail security

Met Richards uitgebreide kennis van e-mailomgevingen kan expertise op het gebied van security natuurlijk niet ontbreken. “We ondersteunen klanten zoveel mogelijk bij het veilig omgaan met e-mail. Zo stellen we niet alleen een extra beveiliging in bij het inloggen, maar filteren we ook continu op spam en phishingmail en zorgen we ervoor dat deze niet in de e-mailbox terechtkomen. Ook kunnen we, afhankelijk van de licenties, zorgen dat bijlagen en URL’s heel diep gefilterd worden. 

Dat wij aan de achterkant al zoveel doen aan security, wil trouwens niet zeggen dat bedrijven niet alsnog voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mails, bijlagen en URL’s. Hackers worden steeds slimmer en de eindgebruiker is altijd de zwakste schakel.” 

Passies

Het leukste aan het uitrollen van nieuwe e-mailomgevingen vindt Richard het adviseren van klanten over het gebruik en de mogelijkheden. “Een makkelijk voorbeeld is dat je eenvoudig de digitale e-mailhandtekening onder e-mails kunt centraliseren. Zodat elke medewerker op dezelfde manier naar buiten treedt, uiteraard met een stukje personalisatie rondom zaken als naam, contactgegevens en functie. Op die manier waarborg je de professionaliteit én is hun e-mailhandtekening altijd op dezelfde manier zichtbaar. Of ze nu werken in een webbrowser of op een telefoon. 

Daarnaast ben ik ook blij met wíé ik mag werken. Binnen Accent is elke collega gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, maar er is natuurlijk ook veel overlapping. Hierdoor communiceer je makkelijk met elkaar én kun je elkaar goed helpen. We werken dan ook veel samen en sommige collega’s zie ik ook weleens buiten het werk om, bijvoorbeeld voor een gezellig etentje. 

We zijn ook van plan om met elkaar te gaan motorrijden. Die passie deel ik met een aantal collega’s. Ik klus overigens ook graag aan motoren. Zo rijd ik een allroad motor, maar heb ik ook twee oude motoren, waarvan ik er één heb omgebouwd naar een echte caféracer. Verder train ik graag met mijn jachthond, lekker samen in de buitenlucht. En ik houd van Italiaans eten en koken. Dit land bezoek ik ook graag met mijn vrouw. Genoeg leuks dus om mijn vrije tijd mee te vullen!” 

Werken in de ICT?

Heb jij ook zin om op afstand óf in levenden lijve samen te werken met andere ambitieuze ICT-professionals? Bekijk dan vooral onze openstaande vacatures

Gewoon Richard

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn