Stel: jouw collega Henk logt tijdens zijn vakantie in op het openbare wifi-netwerk van zijn hotel. Hierdoor krijgt een cybercrimineel inzicht in zijn zakelijke bestanden. En laat Henk nou per ongeluk toegang hebben tot een document dat eigenlijk alleen bedoeld is voor de financiële afdeling. Daar gaan je vertrouwelijke gegevens, door onnodige fouten terechtgekomen in de verkeerde handen.
Hoe kan het op zoveel fronten misgaan? Waarom wist Henk niet hoe gevaarlijk een onbekend netwerk kan zijn? Waarom had hij toegang had tot een vertrouwelijk document? En nog belangrijker: hoe had je dit allemaal kunnen voorkomen? Het juiste antwoord betreft één woord: governance.
Onmisbare security
Met governance bedoelen we de verzameling van spelregels, afspraken en richtlijnen rondom het gebruik van IT-systemen. Welke collega heeft welke rechten? Wie houdt dit in de gaten? Wie mag een nieuw Teams-kanaal aanmaken? Hoe voorkom je het gebruik van openbare netwerken? Hoe beheer je apparaten op afstand? En hoelang blijft een toegangslink daadwerkelijk toegankelijk? Oftewel: hoe behoud je de controle over al je bedrijfsgegevens?
Organisaties verwerken steeds meer data. En met al die vertrouwelijke informatie groeit het risico op een datalek enorm. Voor je het weet ben je belangrijke documenten kwijt, word je afgeperst door een cybercrimineel en loopt je bedrijf enorme imagoschade op. Goede security is daarom compleet onmisbaar voor elke organisatie. En dat vraagt om professionele governance.
Governance training
Als je de kans op een datalek zoveel mogelijk wil verkleinen, moet je zorgen voor glasheldere richtlijnen. Spelregels en afspraken die voor ál je collega’s volledig duidelijk zijn én worden nageleefd. Het is dus niet simpelweg een blauwdruk opstellen en uploaden op je intranet of delen in de interne nieuwsbrief. Nee, de richtlijnen moeten natuurlijk wel goed vindbaar zijn, maar het gaat voornamelijk om een stukje bewustwording.
We leven namelijk in een tijdperk waarin we steeds vaker thuis of extern werken en eigen toestellen zoals smartphones en laptops gebruiken voor zakelijke doeleinden. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Daarom kun je bij ons terecht voor trainingen die de benodigde bewustwording rondom het thema governance creëren. Zodat jouw bedrijf met minimale risico’s kan blijven groeien en je medewerkers de gewenste vrijheid en flexibiliteit kan bieden.
Governance voor jouw organisatie
Wil je niet langer risico lopen en zo snel mogelijk aan de slag met governance? Dan hebben wij goed nieuws: de blauwdruk voor governance binnen Accent stellen we beschikbaar voor andere bedrijven. Samen beoordelen we of deze blauwdruk ook toepasbaar is voor jouw organisatie.
Is dit niet volledig het geval? Dan helpen we je graag bij het vastleggen van specifieke richtlijnen voor jouw collega’s. Uiteraard ondersteunen we je ook bij de implementatie en naleving hiervan. Neem dus vooral contact met ons op, want alleen zo weet iedereen binnen jouw organisatie hoe ze de beschikbare IT-systemen op de juiste manier gebruiken. Wel zo veilig.