Het alternatief voor wachtwoorden: Multi-Factor Authentication (MFA)

04-02-2019

Heeft u driepuntssluitingen op uw deuren? Of rolluiken aangeschaft, beveiligingscamera’s opgehangen en andere investeringen gedaan om de veiligheid van uw bedrijf en werknemers te waarborgen? Mooi! En hoeveel heeft u al geïnvesteerd in uw digitale beveiliging? Weet u zeker dat uw medewerkers veilige wachtwoorden gebruiken voor álle websites en applicaties waar zij mee werken? Waarschijnlijk niet… Geen reden tot paniek, want reguliere wachtwoorden zijn achterhaald en in dit blog vertellen wij waarom én hoe u dan uw waardevolle gegevens goed beschermt.

Multi-Factor Authentication vs unieke wachtwoorden

Tegenwoordig hebben we voor bijna alles een uniek wachtwoord nodig, maar vaak lukt het ons niet om deze allemaal te onthouden. De één zet daarom alle wachtwoorden in een Excellijst, de ander vraagt iedere keer zijn wachtwoord op en een derde vindt het teveel gedoe, dus gebruikt overal dezelfde inloggegevens voor. Dat zorgt voor schijnveiligheid en zet uw digitale deur op een kier voor cybercriminelen. Onnodig, want hier zijn hele goede tools voor zoals een digitale wachtwoordenkluis of Multi-Factor Authentication (MFA).

Gebruiksvriendelijke en veilige inlogprocedure

Multi-Factor Authentication maakt inlogprocedures veiliger én gebruiksvriendelijker. Het systeem combineert iets dat u al weet met iets dat u heeft. Bijvoorbeeld een pincode of wachtwoord in combinatie met een dynamische code via uw smartphone (SMS), e-mail of Face ID. Maar u kunt het ook combineren met biometrie (een vingerafdruk of irisscan) of met behulp van een speciale USB-sleutel. Let op: om te voorkomen dat men niet kan inloggen, is het aan te bevelen om altijd een alternatieve inlogmethode te bieden. Want als men niet kan inloggen omdat er geen (SMS) bereik is, gaat MFA het doel voorbij.

MFA beveiligingsbeleid voor iedereen

Het is belangrijk om Multi-Factor Authentication beheersbaar te houden. En vergeet de wensen van uw medewerkers niet, neem ze mee in uw beveiligingsbeleid. Iedereen. Niet alleen medewerkers die met gevoelige data werken, maar ook bijvoorbeeld de receptioniste. Want is de hacker eenmaal binnen (en het maakt vaak niet uit via wie), hebben ze toegang tot uw bedrijfsnetwerk en zijn ze al een stap dichterbij uw data.

Multi-Factor Autenthication is onderdeel van het netwerk, waar alle systemen en applicaties gebruik van maken. Een goed alternatief voor reguliere wachtwoorden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan hier contact met ons op en wij vertellen u graag meer.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn