Het digitale mondkapje ter voorkoming van een online lockdown

02-11-2020

Wereldwijd proberen we het coronavirus onder controle te krijgen door ons te houden aan verschillende maatregelen. Maar ook digitaal kun je besmet raken. Virussen en hacks van cybercriminelen leveren dan wel geen koorts op, maar wel hoge kosten en reputatieschade. Dus wat kunnen we leren van de coronamaatregelen bij het voorkomen van online besmettingen? We zetten het voor je op een rijtje!

Houd offline én online 1,5 meter afstand
Dat we massaal afstand van elkaar moeten houden, is een grote gedragsverandering. Dit vraagt net zoals cyberveilig gedrag om behoorlijke discipline. Volgens onderzoek van Willis Towers Watson worden 66% van de cyberaanvallen veroorzaakt door nalatigheid of soms zelfs kwaadwillendheid van medewerkers. Zorg er daarom voor dat je medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van cybercriminelen.

Maak hen alert op vreemde e-mails (phishing mail), zorg dat accounts altijd worden versleuteld wanneer de werkplek wordt verlaten en stimuleer het gebruik van lastige en verschillende wachtwoorden. Geef daarnaast niet al je medewerkers toegang tot al je mappen en bestanden. Stel in plaats daarvan een functiehuis op en beslis daarin voor elke functie welke rechten écht nodig zijn. Zo laat je niemand onnodig te dichtbij komen en bewaar je afstand naar collega’s, relaties, leveranciers en vooral onbekenden.

Draag een digitaal mondkapje
Ook in de strijd tegen online besmettingen kun je praktische tools inzetten. Handige digitale mondkapjes zijn bijvoorbeeld Windows BitLocker waarmee je data op je harde schijf versleutelt en je device beschermt tegen malware. Of LastPass waarmee je je wachtwoorden versleutelt en veilig opslaat achter een extra beveiligingslaag. En vergeet niet de instelling van een tweetrapsbeveiliging (two factor authentication) en automatische back-up. Hiermee zet je eenvoudige stappen naar goed beveiligde bedrijfs- en persoonsinformatie.

Zorg voor digitale hygiëne
Digitale hygiëne binnen je organisatie bereik je door regelmatig je systemen en accounts op te schonen. Is een medewerker uit dienst getreden? Haal deze dan direct uit al je bedrijfssystemen, zodat nergens meer toegang tot verleend wordt. Wanneer je gebruikmaakt van Accent Workspace365 of een andere Cloud-omgeving die toegang geeft tot alle systemen hoef je slechts één account te verwijderen. Erg handig!

Laat je testen bij signalen van cybercriminelen
Heb je het vermoeden dat cybercriminelen op de loer liggen? Ontvang je bijvoorbeeld rare e-mails of andere vreemde signalen? Neem dan altijd direct contact op met je IT-partner om te testen of je besmet bent geraakt. Uit onderzoek van de Cybersecuritymonitor van het CBS blijkt dat ondernemers gemiddeld pas na 191 dagen erachter komen dat ze slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. Door ons vroegtijdig een beveiligingscheck uit te laten voeren, voorkom je dit.

Voorkom een digitale lockdown
Door je aan bovenstaande maatregelen te houden, voorkom je dat je gehackt wordt en dat je bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Houd daarnaast de actuele cyberaanvallen goed in de gaten en laat een professioneel beveiligingsplan maken op basis van je bedrijfsrisico’s. Neem gerust contact met ons op.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn