Gewoon Sven

23-11-2021

Een écht goede ICT-professional is stiekem een beetje lui. Waarom? Omdat hij niet houdt van tijdrovende, handmatige taken die zich keer op keer herhalen. Een écht goede ICT-professional ziet dat zo’n proces anders moet, sneller én foutloos. Collega Sven Menges is er zo één. Waar mogelijk helpt hij onze klanten efficiënter te werken. Dit lukt hem dankzij scripting: een slimme manier van programmeren waarover hij je graag meer vertelt. 

Een clubje vrienden 

Sinds 2019 werkt Sven als ICT-professional bij Accent. Sven: “Praktisch houdt dat in dat ik (nieuwe) klanten begeleid met migratietrajecten en dat ik 2e– of 3e-lijnssupport doe voor bestaande klanten. Affiniteit met ICT heb ik al van jongs af aan. Als klein jongetje was ik altijd al in de weer met diskettes en toen ik op de middelbare school kennismaakte met het vak techniek, was ik om. Ik merkte dat ik op jonge leeftijd al een stuk handiger was dan menig ouder! Leren door doen, beviel mij wel. 

Dus nadat ik de opleidingen Elektrotechniek en ICT afrondde, vervulde ik verschillende ICT-functies. Toen ik verhuisde van Nunspeet naar Boornbergum, zocht ik naar ander werk. Ik maakte een hip, online cv en postte deze op LinkedIn. Accent directeur Wim Behage werd hieronder getagd en belde mij direct op. Van contact tot contract duurde slechts drie dagen. De klik was er direct. Wim was duidelijk een echte aanpakker en mijn eerste indruk van Accent was erg goed. Gelukkig klopt dit gevoel achteraf gezien ook. De organisatie voelt gewoon als een clubje vrienden dat samenwerkt!” 

De ‘luie’ ICT’er  

Sven is dé expert op het gebied van scripting en omschrijft zichzelf graag als een ‘luie’ ICT’er. “Scripts zijn kleine programmaatjes om veelvoorkomende of langdurige taken pragmatisch te automatiseren. Het is eigenlijk het automatiseren van processen en ervoor zorgen dat je handelingen kunt schrappen. Dat scheelt weer werk! 

Naast een gigantische tijdbesparing levert het je ook foutloos werk op. Als het script is ingesteld, weet je zeker dat het automatisch goed gaat. De risico’s van handmatig werk zijn daarmee verleden tijd.” 

Scripting: ontelbare mogelijkheden 

Waarvoor je scripting allemaal kunt inzetten? Daarover raakt Sven niet uitgepraat. “Vrijwel bij elke klant wordt scripting ingezet. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond. Meestal wordt het gebruikt om snel informatie uit systemen te halen. Denk hierbij aan een vraag zoals ‘Welke medewerker heeft recht op deze mailboxen of mappen?’. Dit beantwoord je heel gemakkelijk met een script. 

Voor het CIZ en Omring heb ik scripts geschreven die ervoor zorgen dat de gedeelde mailboxrechten synchroon lopen met groepen in Active Directory. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand lid is van een groep, hij automatisch ook de rechten krijgt van de mailbox die daarbij hoort. Dat scheelt een hoop handwerk bij de helpdesk. Een bijkomend voordeel is dat als iemand uit de groep gaat, hij ook automatisch geen toegang meer heeft tot de bijbehorende mailbox. Dit wordt vaak vergeten als je het handmatig moet doen.” 

Trots op elk nuttig script 

Op de vraag waar Sven het meest trots op is, is ‘zijn zoontje Siep’ direct het eerste antwoord. “Niets is zo mooi als het vaderschap. Werkgerelateerd ben ik in principe trots op elk nuttig script dat ik heb geschreven. Een mooi voorbeeld is een script voor Accent zelf. Intern gebruiken we namelijk een IDMS-programma, waarin alle licenties, gebruikers en groepen staan die onze klanten gebruiken. Ik schreef een script dat via het partnercenter van Microsoft alle klanten langsgaat en de benodigde informatie voor een juiste facturering ophaalt. Hiermee is ons facturatieproces enorm versneld én foutloos.” 

Jouw bedrijfsproces automatiseren? 

Heb jij het gevoel dat een bepaald proces binnen jouw organisatie eigenlijk wel wat efficiënter kan? Neem dan vooral contact met ons op. De mogelijkheden rondom scripting zijn vrijwel oneindig. Laten we samen tijd besparen en geen fouten meer maken!

Meer nieuws

Gewoon Joost: ICT Specialist Accent
Gewoon Joost
Investeerder Egeria verenigt Accent en Arcus IT
Investeerder Egeria verenigt Accent en Arcus IT
scène uit MUZT-theatervoorstelling
Live vanuit Sneek: MUZT-musicalsterren Nynke en Lars
Gewoon Onno
Gewoon Sandra
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn