Kan jouw data een (cyber)oorlog aan?

15-06-2021

Data opgeslagen op tapes in een atoombunker uit de Koude Oorlog. Het klinkt misschien als een stuk uit een script van een ouderwetse actiefilm, maar niets is minder waar. Om te kunnen garanderen dat jouw bedrijfsgegevens nooit verloren gaan en de kans op een succesvolle cyberaanval te verkleinen, laten wij BackupNed de data verstoppen. BackupNed commercieel directeur Dirk Rood en onze eigen collega en IT-specialist Ricardo Linker vertellen je graag meer over deze bijzondere samenwerking.

Off-grid dataopslag
In een wereld waarin de hoeveelheid informatie in hoog tempo groeit, cybercriminelen alleen maar slimmer worden én de wetgeving steeds strenger, mag professionele databeveiliging niet ontbreken. Ricardo: “Daarom gingen we in 2014 op zoek naar een specialist op het gebied van dataopslag. Intern maakten we al gebruik van de back-upsoftware Commvault, waarmee we data van de afgelopen 45 dagen opslaan op een disk. Die disks beveiligen we vervolgens in ons eigen datacenter.

Maar daarmee zijn de risico’s natuurlijk nog niet volledig afgedekt. Want wat als er brand uitbreekt in ons datacenter? Dan mogen onze klanten belangrijke bedrijfsgegevens natuurlijk niet kwijt zijn. We gingen op zoek naar een externe off-grid opslag: een plek waar data niet aangesloten is op het elektriciteitsnet en waar cybercriminelen kansloos zijn. Al snel kwamen we uit bij BackupNed.”

Atoombunker vol met data
Inmiddels mag BackupNed zich al 26 jaar lang dé specialist in betrouwbare dataopslag noemen. Dirk: “Als enige in Europa beschikken wij over een echte ondergrondse bunker, die is ontstaan tijdens de Koude Oorlog in de tweede helft van de 20e eeuw. We hebben de atoombunker geconditioneerd naar de beste bewaaromstandigheden voor de datadragers, waarin inmiddels 100.000 tapes worden opgeslagen. Ruim tien jaar hebben we erover gedaan om dit te perfectioneren.”

Ricardo vult aan: “Als klant mocht ik de ondergrondse atoombunker en onze opgeslagen tapes bewonderen. Eenmaal aangekomen op de geheime locatie, was de bunker nergens te bekennen. Precies zoals het hoort: onzichtbaar en ongrijpbaar voor cybercriminelen. De binnenkant was daarentegen in één woord indrukwekkend: kamers en stellages vol met achter glas beschermde datatapes.”

Anonimiteit
Om te beschikken over de veiligste locatie in Nederland voor data en archieven, moet BackupNed zeer secuur te werk gaan. Dirk: “Niet alleen onze bunker is strikt geheim. Ook onze bedrijfswagens en -kleding zijn helemaal clean, zonder belettering. Op de kleding zit één heel klein logootje, ter verificatie bij de receptie van klanten. That’s it. We blijven zo onzichtbaar mogelijk.

Onze chauffeurs die de datatapes in busjes ophalen, werken gemiddeld vijftien jaar bij ons en zijn uiterst gekwalificeerd. Zo is het gelukkig nog nooit voorgekomen dat één van onze collega’s is overvallen. Als zoiets vreselijks wel gebeurt, weten zij precies wat ze moeten doen. Ook de route die zij rijden, veranderen we continu. Niets mag voorspelbaar zijn.”

Het geheime koffertje
De datadragers van BackupNed zijn volledig encrypted, oftewel versleuteld. Ricardo: “Dit betekent dat áls deze toch op wonderbaarlijke wijze in de verkeerde handen terechtkomen, cybercriminelen alsnog niet zomaar bij de gegevens kunnen. Het is niet zoals een USB-stick die je ergens inplugt en direct allerlei bestanden kunt openen, met of zonder een code te kraken.”

Dirk vult aan: “Elke week halen we de datatapes bij Accent op in één of meerdere IP-gecertificeerde koffers. Bij sommige klanten doen we dit dagelijks, of maandelijks. Net wat een bedrijf wil en indien gewenst verzorgen wij ook de tapewissel. Accent doet dit als IT-specialist zelf, zij begrijpen precies hoe dit technisch werkt. Maar onze klanten komen uit allerlei sectoren: academische ziekenhuizen, overheden, advocatenkantoren, verzekeraars en ga zo maar door.”

Een veilig gevoel
Een beter alternatief om grote datasets veilig op te slaan, is er niet. Dirk: “Je bedrijfsgegevens opslaan in een externe off-grid opslag is de beste optie. Zelfs de allerslimste cybercriminelen kunnen hier niet bij. Heeft jouw organisatie de data zelf nodig? Dan regelen we dit binnen één week en bij spoedgevallen brengt onze chauffeur de back-uptape al binnen een paar uur bij je langs. Om deze reden zijn al onze chauffeurs niet alleen in het bezit van een autorijbewijs, maar ook van een motorrijbewijs. Hiermee kan op ieder moment worden ingespeeld op eventuele verkeersdrukte.

En bij uitzonderlijke situaties kunnen we de tapes zelfs met een helikopter transporteren naar een gewenste locatie. Hiervoor heeft BackupNed een overeenkomst gesloten met een gerenommeerde helikopter maatschappij, die veel ervaring heeft met dergelijke situaties.”

Ricardo: “Onze klanten geeft het een heel veilig gevoel. Zij weten dat hun data nooit verloren gaat en dat een succesvolle poging van cybercriminelen enorm klein is. Onbenaderbare data is in deze tijd essentieel. Tegenwoordig hoef je als hacker bijvoorbeeld helemaal geen kennis van programmeren te hebben. Met een beetje online research, kun je zo een ransomware-aanval plegen. Veel bedrijven vergeten dat. Net zoals dat alles binnen je Microsoft-pakket, zoals OneDrive en Outlook, slechts drie maanden voor je wordt bewaard. Een lange termijn back-up moet je als organisatie echt zelf regelen. Of je IT-specialist natuurlijk.”

Meer weten over de veiligheid van jouw bedrijfsgegevens? Neem gerust contact met ons op.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn