Terugkijken en vooruitblikken met Wim Behage

05-01-2021

2020 was het jaar waarin het belang van een goede IT-infrastructuur duidelijker werd dan ooit. Het coronavirus zette de hele wereld op z’n kop en van de één op de andere dag werkten we massaal vanuit huis. De kantoren staan al lange tijd grotendeels leeg en het aantal cyberaanvallen was nog nooit zo hoog. Hoe zag het jaar eruit voor Accent? Wat waren hoogtepunten en waar liggen uitdagingen voor het nieuwe jaar? We stelden onze vragen aan directeur Wim Behage!

Wim, hoe zag 2020 eruit voor Accent?
“Net zoals iedereen denken ook wij voornamelijk aan ‘het grote C-woord’ wanneer we terugblikken op 2020. Gelukkig waren wij wel voorbereid op de lockdown, net zoals onze klanten. Op wat kleine aanpassingen na, zoals de aanschaf van wat extra laptops en headsets of een wijziging in het telefoniesysteem, verliep alles erg soepel!

Online is tenslotte al jaren ‘leading’, dat is geen nieuws meer. Althans, voor ons niet: wij gingen vijftien jaar geleden al om naar een digitale dienstverlening. Toch zien we bij veel bedrijven nog dat online als ‘een leuk extraatje’ wordt gezien, waardoor de juiste aandacht ontbreekt. Voor hen was de lockdown waarschijnlijk een grote wake-up call.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben ontzettend trots op al mijn collega’s die zich het hele jaar door hebben ingezet voor onze klanten. We werkten van de één op de andere dag allemaal grotendeels thuis en omarmden Microsoft Teams nóg meer. Het was wel even wennen: als directeur in een groot pand met nog maar een paar collega’s om je heen, waar normaal gesproken een en al bedrijvigheid heerst. Maar de eenzaamheid maakte al snel plaats voor trots: onze collega’s bouwden binnen no time een 3CX-omgeving voor meetings, waar bedrijven die nog niets hadden ingericht gratis gebruik van konden maken. En de altijd gezellige digitale vrijdagmiddagborrel werd ook al snel geboren!

Daarnaast was 2020 het jaar waarin Accent Automatisering 25 jaar bestond. Dit hebben we begin dit jaar gelukkig nog met elkaar kunnen vieren, maar de plannen met onze relaties vielen in het water vanwege het virus. Wel doneerden we ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan de ‘Bank van de Nieuwe Werkelijkheid’ aan de gemeente Súdwest-Fryslân!”

Wat speelt er momenteel in de markt en wat voorzie je voor volgend jaar?
“Online (samen)werken is een blijvertje. In het begin was het even schakelen, maar met de integratie van Microsoft Teams, Zoom, Slack of 3CX werd het locatie onafhankelijk werken al snel makkelijker dan gedacht. Net zoals dat het online winkelen elk jaar ‘normaler’ wordt, blijven we daarom ook steeds liever en vaker vanuit huis werken.

Dus waarom zou je als ondernemer nog investeren in prijzige bedrijfspanden en fancy werkplekken? En zijn dure in-house developers nog wel nodig wanneer blijkt dat samenwerken op afstand net zo goed lukt? Ik adviseer ondernemers om in plaats daarvan te investeren in digitalisering, verouderde systemen maken het namelijk lastig om vernieuwingen door te voeren. Het in stand houden van de verouderde infrastructuur met allerlei ‘quick fixes’ is in deze snel veranderende wereld niet langer houdbaar. Het is tijd om je te focussen op een digitale transformatie. En vergeet ook de veiligheid niet, cybersecurity krijgt vaak en zeer onterecht te weinig prioriteit!”

Wat wordt de grootste uitdaging?
“De focus op online vraagt om een investering, maar tegelijkertijd zijn de budgetten beperkt. Wereldwijd zorgt de coronacrisis ervoor dat economieën krimpen, budgetten onder druk staan en bedrijven niet langer bereid zijn om exorbitante bedragen neer te leggen voor softwareontwikkeling. Toch kan vaak alleen met goede IT slim worden ingespeeld op de behoeften van consumenten en eigen medewerkers. Ondernemers zullen daarom op zoek moeten gaan naar goedkopere alternatieven van software development in plaats van dure detacheringsbureaus en in-house development teams.”

Wat is je boodschap aan alle mkb-ondernemers?
“De anderhalvemetersamenleving vraagt duidelijk om innovatieve en online dienstverlening. Dus investeer in 2021 vooral in je eigen IT-infrastructuur en bescherm je organisatie goed tegen hackers. Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden en het allerbelangrijkste: blijf gezond!”

Is een IT-infrastructuur op orde ook één van jouw doelen voor 2021? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn