Wist je dat 85% van de cybersecurity-inbreuken wordt veroorzaakt door menselijke fouten? Dat kan anders! Daarom geeft Josef Hermes, onze Microsoft 365 Consultant je in deze blog vijf gouden tips om je online werkomgeving nog beter te beveiligen. Zo start je het nieuwe jaar goed en geef je hackers geen kans.
Tip #1 – Wachtzin beter dan wachtwoord
Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van single sign-on. Hiermee kun je op meerdere systemen of programma’s inloggen met één account. Dit werkt natuurlijk razendsnel, maar hierdoor wordt het cruciaal om een extra sterk wachtwoord in te stellen. Hoe je dit doet?
Josef: “Hoe meer tekens je wachtwoord heeft, hoe sterker het is. Daarom adviseren we een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Maak deze zin specifiek. Heb je bijvoorbeeld een konijn dat graag appels eet? ‘Dan is een goed wachtwoord: ‘mijnkonijneetappels’. Versterk je wachtzin daarna door een getal, speciale tekens en de naam van je konijn toe te voegen: ‘*Harrie-eet-graag-15-appels!’. Zo genereer je een sterk wachtwoord dat je goed onthoudt.”
Toch blijft het natuurlijk lastig om al je wachtwoorden te onthouden. Wachtwoordmanagers bieden dan uitkomst. “Wij adviseren onze klanten BitWarden. Een wachtwoordmanager die meermaals goed uit de test komt. Hier sla je eenvoudig al je wachtzinnen op. Om dit extra veilig te maken, kun je een multifactor authenticatie instellen. Hier lees je meer over in tip 2.”
Tip #2 – Stel multifactor authenticatie in
Het allerbelangrijkste om online veilig te werken: multifactor authenticatie (MFA). Josef: “Hiermee moet je naast het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord altijd een extra stap uitvoeren. Dit kan een pushmelding zijn op je telefoon of een code via een SMS. 99,9% van alle cyberaanvallen wordt hiermee voorkomen, constateerde Microsoft met onderzoek. Niet gek dat ze daarom een multifactor authenticatie verplichten vanaf 2023. Accent kan dit traject volledig begeleiden, zodat je goed start aan het nieuwe jaar.
Daarnaast zijn er op dit gebied ontwikkelingen bezig, zoals inloggen zonder wachtwoord. Het wachtwoord wordt vervangen door een biomedische check, denk aan een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Sinds kort is dit ook mogelijk voor je Microsoft-account en bij Accent gebruiken we het zelf. Het maakt inloggen makkelijk én veiliger. Daarnaast voert Microsoft begin volgend jaar een controlegetal in bij de pushnotificaties. Hiermee wordt deze manier nog veiliger gemaakt. Iemand klikt namelijk niet meer uit automatisme op ‘akkoord’ en verleent zo onbewust hackers toegang.”
Tip #3 – Maak regelmatig back-ups
Het is een misverstand dat Microsoft back-ups maakt voor gebruikers. Wel is er sprake van een beperkte retentietijd van 30 tot 90 dagen. Je kunt dus voor een korte periode e-mails en bestanden terughalen, maar niet van een jaar geleden. Het is daarom cruciaal dat je zelf een back-up regelt van je data. Maak je geen back-up en word je gehackt? Dan ben je écht alles kwijt. Sterker nog: hackers zijn vaak zo slim dat ze maanden van tevoren al in jouw systemen zitten. In die tijd maken ze je back-ups kapot.
Josef: “Daarom bieden we bij Accent een extra service aan: klanten kunnen back-ups bij ons uitbesteden en deze slaan we op in ons eigen datacenter. Zo ben je verzekerd dat je altijd nog bij je documenten en mails kunt. We testen het herstellen van back-ups regelmatig om te voorkomen dat ze niet werken. Wil je zelf aan de slag met het maken van een back-up? Check dan minstens eens per kwartaal of je bestanden goed doorkomen, anders heb je uiteindelijk niets aan je back-up en ben je alsnog alles kwijt.”
Tip #4 – Updates cruciaal voor veiligheid
“Voer altijd al jouw updates direct uit. Het komt altijd op een moment dat je er geen zin in hebt, maar het is cruciaal voor de veiligheid van je data. Wordt er een lek gevonden? Dan lost een softwarepartij dit op, waarna je dit met een update in je software verwerkt. Doe je dit niet? Dan loop je meer kans op een cyberaanval. Onze regel is: loop nooit meer dan twee weken achter met updates. Dan loop je geen extra gevaar
Wist je dat Accent de updates volledig uit handen neemt? Wanneer apparaten zoals laptops en mobiele telefoons bij ons in beheer zijn, voeren we alle updates van besturingssystemen, apps en browsers direct uit”, vertelt Josef.
Tip #5 – Versleutel jouw harde schijf
We hopen dat het jou niet overkomt, maar het kan gebeuren dat je laptop wordt gestolen of dat je jouw laptop verliest. Hoe voorkom je dan dat een dief bij al je lokale gegevens kan? Josef: “Dit doe je door je harde schijf te versleutelen. Dit doen we met BitLocker – een standaard functie in Windows. Je geeft je harde schijf een lange versleutelcode mee en deze houden we bij Accent in beheer. Zelf wanneer je laptop gestolen wordt, kunnen dieven je gegevens niet uitlezen. Hiermee krijgen ze dus geen toegang tot cruciale data.”
Bonustips van Josef
Je hebt een sterk wachtwoord, werkt met een multifactor authenticatie én regelt een back-up: wow, goed bezig! Maar… je hebt er helaas helemaal niets aan wanneer je jouw telefoon of laptop een paar seconden onbeheerd en open achterlaat.
“Stel daarom altijd een schermbeveiliging in. Anders is al je werk voor niets geweest. We bevelen een automatische lock aan van maximaal 5 minuten, maar het liefst nog korter. Je stelt dit eenvoudig in via je instellingen. Tegenwoordig krijg je zelfs de optie om te kiezen tussen een wachtwoord, cijfercode, vingerafdruk of gezichtsherkenning”, sluit Josef af.
Goed beveiligt het nieuwe jaar in?
Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.
Benieuwd naar al onze oplossingen op gebied van security?
Lees hier meer.