Windows 10 privacy tips

27-05-2016

Microsoft de gratis update van Windows 10. Sinds 29 juli 2015 is deze update wereldwijd beschikbaar gesteld door Microsoft. Met deze nieuwe versie is Microsoft tegemoet gekomen aan de kritieken die Microsoft kreeg op Windows 8 en 8.1. Microsoft heeft met deze versies van Windows geprobeerd de mobiele en desktop gebruiker een uniforme lay-out te bieden.

Windows 8 en 8.1 werkt prima op de kleinere mobiele apparaten, maar op de Windows computer viel Windows 8 en 8.1. lang niet bij iedereen even goed in de smaak. Vooral het verwijderen van de klassieke startknop heeft voor veel weerstand gezorgd bij meerdere gebruikers.

Microsoft heeft dus de uitdaging om dit met Windows 10 goed te maken. Met Windows 10 is er een heldere splitsing gemaakt tussen touchscreen gebruikers en desktop gebruikers. Ook ziet de interface er strakker uit dan ooit. Ook is de startknop weer terug, maar op een meer moderne wijze.

Toch is er wisselend gereageerd na de introductie van Windows 10. De afgelopen weken kwam de privacy policy veelvuldig in opspraak. Wel moet gezegd worden dat de nieuwe privacy policies in begrijpelijke taal staan uitgelegd en zeer uitgebreid worden beschreven. Wel is jammer dat eigenlijk niemand weet wat Microsoft doet met alle data. Het blijft dan ook tamelijk vaag voor welke verwerking van welke data je Microsoft toestemming geeft en aan welke derden Microsoft deze gegevens mag doorgeven.

Tips van Accent

Er zijn mogelijkheden om data die Microsoft wil tegen te houden. Omdat bijvoorbeeld de Cortana-dienst nog niet beschikbaar is in Nederland kan je ervoor kiezen om je stem-, type- en zoekdata niet beschikbaar te stellen voor Microsoft. Onderstaand vijf simpele stappen om je privacy beter te beschermen. Let wel op dat wanneer je Microsoft niet alle data geeft kan het zijn dat niet alle functionaliteiten optimaal zullen werken.

1. Installatie
Kies bij de installatie voor ‘’aangepaste instellingen’’. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het installatieproces de keuze hebt om bepaalde instellingen aan ta passen. Eventueel kan er gekozen worden om je computer niet te verbinden aan een Microsoft account, maar gewoon als lokale computer te gebruiken.

2. Privacy-instellingen aanpassen
Kies via het tandwiel bij instellingen de Privacy-opties. Schakel bij ‘’Algemeen’’ alles uit. Bij locatie zet je de locatiegeschiedenis en locatiefunctie uit. Bij ‘Spraak, typen en handschrift’ (nodig voor Cortana) schakelt je de opties ‘Leren kennen’ uit. Onder ‘Overige apparaten’ schakel je het synchroniseren uit. Bij ‘Feedback en diagnose’ zet je de frequentie op ‘Nooit’ en de verbruiksgegevens op ‘Basis’. Volg eventueel de instructies bij de onderstaande screenshots.

3. Netwerkinstellingen
Klik bij het instellingenmenu op ‘Netwerk en internet’. Ga naar ‘Wi-Fi-instellingen beheren’ en zet op het volgende blad beide opties op ‘Uit’. Volg eventueel de instructies bij de onderstaande screenshots.

4. Bijwerken en beveiliging aanpassen
Klik in het instellingenmenu op ‘Bijwerken en beveiligen’. Ga bij ‘Windows Update’ naar de ‘Geavanceerde opties’ en klik daar op ‘Kies op welke manier updates worden geleverd’. Vink eerst ‘pc’s in het lokale netwerk’ aan om vervolgens de optie daarboven op ‘Uit’ te zetten. Als je ‘Windows Defender’ gebruikt, dan ga ja terug naar ‘Bijwerken en beveiligen’ en zet je op de ‘Windows Defender’-pagina de tweede en derde opties op ‘Uit’. Volg eventueel de instructies bij de onderstaande screenshots.

5. Gepersonaliseerde advertenties uitschakelen
Microsoft biedt een ‘opt out’ om per browser en per account de gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen. Ga met al je browsers naar de opt-out-pagina van Microsoft en schakel alle opties uit. Voor Windows, Windows Phone en Xbox dien je eerst in te loggen met je Microsoft-account.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn