Zomervakantie? Zo gaat u veilig op reis!

05-07-2018

Waar gaat de reis deze zomer naartoe? Een verre bestemming, toer door eigen land of naar de camping een buurland verder? U laat uw huis veilig achter, maar doet u dat ook met uw data? Of post u direct de eerste mooie vakantiefoto op sociale media, om vol enthousiasme te vertellen dat u in de Toscaanse heuvels geniet van een goed glas wijn? Geniet van uw vakantie, maar blijf kritisch en ga zorgvuldig met uw e-mails, berichten en het (vaak) gratis wifi-netwerk om. Hoe? Wij geven u tips om veilig op reis te gaan!

Ook de (cyber)crimineel kijkt mee op sociale media

Het is misschien een open deur, maar we zien het helaas nog vaak genoeg gebeuren. Plaats niet zomaar berichten op sociale media over uw vakantie, want met deze informatie weten criminelen precies waar u bent. Zo weten ze dus dat u niet thuis bent en dát maakt dat uw huis en eventueel achtergebleven auto(‘s) een makkelijkere prooi voor diefstal zijn.

Social engineering

Het vormt ook een risico voor uzelf, want de cybercrimineel kan u met deze informatie namelijk gemakkelijk misleiden via e-mail of SMS, ook wel social engineering genoemd. Criminelen proberen vertrouwelijke informatie te verkrijgen en maken vervolgens misbruik van uw nieuwsgierigheid, vertrouwen of angst. Wanneer zij informatie hebben over uw vakantiebestemming, kunnen ze u daar gericht over berichten door zich bijvoorbeeld voor te doen als uw reisverzekering of de accommodatie waar u verblijft. Krijgt u ineens een verzoek om de toeristenbelasting te betalen of uw premie, ga daar niet zomaar op in.

Blijf altijd kritisch! Klikt u op de verkeerde link, dan kan het zomaar zijn dat u slachtoffer van ransomware wordt – ofwel kwaadaardige software – die uw computer mogelijk blokkeert of bestanden versleutelt. Wacht liever met het posten van mooie foto’s, deel ze privé of volledig afgeschermd. Zo maakt u het de cybercrimineel een stuk moeilijker om u te lokaliseren.

Let op met gratis wifi

Wist u dat 60% van de mensen tijdens het boeken van een vakantie rekening houdt met de aanwezigheid van wifi? En dan het liefst gratis. Hoe verleidelijk het ook is, maak niet direct verbinding! Waarom? Open wifi hotspots of netwerken maken u erg kwetsbaar: ze zijn onbeveiligd. Dat maakt het voor anderen eenvoudig om toegang te krijgen tot uw smartphone, tablet of laptop. Bijvoorbeeld wanneer u de spaarrekening checkt of simpelweg uw e-mail opent. De cybercrimineel kijkt graag met u mee wanneer u persoonlijke gegevens, wachtwoorden en inlogcodes invoert. En het laatste wat u wilt, is het onbezorgde vakantiegevoel kwijtraken omdat u gehackt bent.

Kijk daarom altijd kritisch naar het netwerk waarvan u gebruik wilt maken of nog beter: gebruik uw eigen hotspot. Moet u toch even werken tijdens de vakantie? Lees dan hier onze vijf tips om veilig mobiel te werken.

Nodig de cybercrimineel niet uit om u te hacken

Past u bovenstaande tips toe, dan bent u al een heel eind op weg naar een ‘digitaal veilige’ vakantie, maar vergeet ook uw thuis niet. U sluit de deuren, ramen en luiken én de buren houden een oogje in het zeil. Gaat u op dezelfde manier met de beveiliging van uw ICT om? Maak het de cybercrimineel niet te gemakkelijk. Verander bijvoorbeeld om de drie maanden uw paswoorden, voer updates uit en zorg dat de beveiliging up-to-date is. Maak sowieso altijd én met regelmaat een back-up. Gaat er onverhoopt iets mis? Dan heeft u altijd nog de laatste versie van uw bestanden. Dit is niet alleen belangrijk voor de apparaten die u thuislaat, maar juist ook voor de smartphone, tablet of laptop die u meeneemt. Wanneer deze onbeveiligd zijn, zijn ze extra kwetsbaar voor een aanval.

Heeft u hier nog vragen over of wilt u zeker weten dat de security van uw ICT op orde is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen u graag meer.

Meer nieuws

Gewoon Benjamin
Gewoon Benjamin
Dit wist je nog niet over een glasvezelverbinding!
Gewoon Sander
Gewoon Sander
Empatec
Schouwburg De Harmonie
Stadsschouwburg De Harmonie: “Accent geeft kleur aan onze programmering”
Adviesgesprek?

Adviesgesprek?

Blijf op de
hoogte

Volg ons op LinkedIn